ECB ocenjuje, da bo letošnja evrska inflacija 3,2-odstotna

ECB ocenjuje, da bo letošnja evrska inflacija 3,2-odstotna

Spomnimo se, da je po oceni evropskega statističnega urada Eurostat evrska inflacija v decembru 2021 dosegla kar 5 odstotkov, kar predstavlja nov rekord vse od uvedbe evra. V letu 2022 bi se naj ta številka ustavila pri 3,2 odstotkih, v 2023 in 2024 pa bo evrska inflacija upadla pod 2 odstotka, kot napovedujejo pri Evropski centralni banki (v nadaljevanju ECB).

V ECB ocenjujejo, da bo letošnja evrska inflacija 3,2-odstotna, Isabel Schnabel pa k temu dodaja, da je takšna napoved negotova zaradi energetske komponente.

Po navedbah ECB lahko zeleni prehod oz. prehod na zeleno energijo dvigne evrsko inflacijo in bo ECB morala ukrepati zoper rast cen tudi zaradi ogljičnega davka.

Pri tem je članica izvršnega odbora ECB Isabel Schnabel v sobotnem govoru na American Economic Association razložila: “Glede na razmere, ko imamo velike presežke prihrankov in dolgotrajne motnje v dobavnih verigah, lahko zeleni (energetski) prehod povzroči, da bo inflacija dlje časa ostala višja in okrepila tveganje nestabilnega delovanja inflacijskih pričakovanj.”

Novica je povzeta po članku iz časnika Moje finance.

Zahtevajte klic

Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vaše podjetje.

Iščete rešitev? Kontaktirajte nas.

Prva finančna agencija