Niti osebno poznanstvo ni več zagotovilo za plačilo računa

Novi dobavitelj ne dobi poslovne priložnosti predvsem zato, ker ponuja boljši izdelek, temveč predvsem zato, ker je še pripravljen tvegati s prodajo na odlog plačila

Poslabševanje plačilne discipline se v vsakodnevnem poslovanju podjetij kaže že toliko, da tudi dolgoletno sodelovanje, osebno poznanstvo in dana beseda niso več zagotovilo, da bo kupec resnično plačal v dogovorjenem roku, opozarja Leon Zalar iz Pro Kolekta.

Pri marsikaterem podjetju je upravljanje likvidnosti vse prepogosto osredotočeno na odločanje, za koliko časa bo kateremu dobavitelju prepozno plačalo račune. Podaljševanje zamud pa se na žalost vse bolj preveša v dokončno neplačevanje. Da je položaj zares problematičen, lahko potrdijo tudi ponudniki storitev, ki se jim še do pred kratkim ni bilo treba sistematično (vsaj toliko) ukvarjati z izterjevanjem svojih kupcev (notarji, odvetniki, zavarovalnice …).

Ponesrečeni pobot

Tudi uvedba obveznega pobota ni prinesla izboljšanja likvidnosti gospodarstva, temveč je dosegla kvečjemu nasprotni učinek. V številnih podjetjih je namreč spodbudil miselnost »zakaj bi plačevali, če lahko pobotamo«. In ko takšnega dolžnika upnik vpraša, kdaj bo dobil plačilo, je odgovor v slogu: »Počakajmo, če se bo kaj pobotalo, potem bomo pa naprej usklajevali.« In zato so zamude pri plačilih še večje, likvidnostne težave pa še izrazitejše, pravi Leon Zalar.

Slabe možnosti

Kar zadeva odkupe terjatev, je še vedno zaznati rast povpraševanja, pa opaža Dragica Razboršek iz Prve finančne agencije. Hkrati se povečujejo tveganja, saj se plačilna disciplina ni izboljšala kljub ukrepom vlade, ki se do zdaj niso izkazali za uspešne. Nekako velja pravilo, da tisti, ki so do zdaj plačevali bolj ali manj pravočasno, še vedno poskušajo skrbeti za redna plačila, s čimer želijo ohraniti ugled rednega plačnika do dobaviteljev. Žal je teh vse manj. Število stečajev in prisilnih poravnav se povečuje in kratkoročno Razborškova ne vidi, da bi se to gibanje ustavilo.

Zahtevajte klic

Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vaše podjetje.

Iščete rešitev? Kontaktirajte nas.

Prva finančna agencija