Težave pri nakupu in dostavi surovin

Podjetja se spopadajo s težavo pri nakupu in dostavi surovin

Po besedah Bojana Ivanca, glavnega analitika Gospodarske zbornice Slovenije, je nakup in dostava surovin težava, s katero se v teh časih spopada tretjina slovenskih podjetij v predelovalnih dejavnostih.

Dodaja tudi, da se s povišanimi cenami energentov spopadajo tista podjetja, ki energentov niso zakupila vnaprej, za večino preostalih podjetij bo pa to eden izmed večjih izzivov, ki sledi v naslednjem letu. Dvig cen energentov tako predstavlja veliko breme za pomemben del gospodarstva.

Podjetja v Sloveniji in regiji sicer načrtno sprejemajo kratkoročne rešitve, ki so povezane s povečanjem skladišč za surovine in polproizvode ter z iskanjem alternativnih, novih dobaviteljev z urejenimi dobavnimi verigami ter tudi z razpršitvijo dobaviteljev.

Reuters je pred časom poročal, da je maja letos evropska komisija napovedala preglede dobavnih/oskrbovalnih verig oziroma načrt zmanjševanja odvisnosti od Kitajske in tujih dobaviteljev. Dobavne/oskrbovalne verige so zaradi pandemije postale nestabilne in dobava je izjemno otežena. Če je zadnjih 20 let bil velik trend iskati dobavitelje v Aziji, bo naslednjih 10 let trend delna regionalizacija dobave, dodaja Aleš Groznik z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani za časnik Moje finance.

Podjetja sicer nimajo direktnega vpliva na  rast cen surovin, si pa lahko s pomočjo dobaviteljskega faktoringa izborijo boljše pogoje poslovanja z dobavitelji.

Zahtevajte klic

Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vaše podjetje.

Iščete rešitev? Kontaktirajte nas.

Prva finančna agencija